Поставеният под номер 9 в основната схема Григор Димитров напусна тенис турнира

...
Поставеният под номер 9 в основната схема Григор Димитров напусна тенис турнира
Коментари Харесай

Григор се бори като лъв, но Марин Чилич се оказа прекалено силен за него в Париж

Поставеният под номер 9 в главната схема Григор Димитров напусна тенис шампионата от сериите „ Мсатърс ” в Париж.

Току що нашият изгуби от поставения под номер 5 Марин Чилич с 6:7 (5:7), 4:6 в осминафинален конфликт.Чилич стартира с невърнат втори сервис и ас, а първото разиграване с повече от 3 удара бе извоювано от Димитров, преди още веднъж двамата да подхванат замяна на форхенди. Когато българинът превключи на слайс бекхенд, Чилич побърза да смени посоката и прати топката в навън с предната страна на ракетата си за 30-30. Нов навън от бекхенд на хърватина докара до първата точка за пробив за Григор, който чудесно се възползваше от опцията да посреща втори сервиси на съперника. Брейк-болът бе отразен с ас по правата към полето за преимущество, само че Григор още веднъж стигна до точка за пробив, когато натисна форхенда си, усетил по-къс отговор от Чилич. По същия метод обаче хърватинът се опази от загуба на гейма - ас номер 3 по правата. Грешка от бекхенд по правата на Григор обезпечи преимущество на хърватина, а милиметър докара до нова директна точка от сервис - 0:1, написа Sportal.bg.

Григор сбърка два форхенд при промяна на посоката - първо по правата, след това по противоположния диагонал, при което се озова в позиция 0-30. Както беше против Колшрайбер, по този начин и в този момент, Чилич направи страховит и несъзнателен ретур-уинър, с цел да стигне до три точки за пробив. Българинът отрази два с невърнати сервиса, а третият бе обезвреден с превъзходен форхенд-уинър, приключил замяна в началото от бекхенди. Чилич стигна до четвърти брейк-бол, с помощта на бездънен бекхенд по противоположния диагонал, за който Димитров закъсня, а пробивът стана факт, когато Григор сбърка слайс бекхенд - 0:2.

Деветият подложен в схемата записа бекхенд-уинър наоколо до мрежата за 15-15, а неточност на Чилич докара до 15-30, като идната точка бе извоювана още веднъж от българина - съперникът още веднъж не устоя на замяна на бекхенди и се стигна до два брейк-бола. Първият бе отразен, защото Димитров избърза с плосък бекхенд по правата, търсейки уинър, само че топката спря в мрежата. Втората също се изпари след удар с рамката от задната страна на ракетата, като по този начин Григор не се възползва от следващия си прекрасен ретур. Невърнат сервис обезпечи преимущество на Чилич, само че равенството бе възобновено след негова неточност от форхенд в по-продължително разиграване, в което Димитров показва положително защитно придвижване по корта и имаше шанса да посреща втори начален удар на съперника. Двойна неточност на хърватина донесе трети късмет за пробив, а страховит ретур на Григор изненада Чилич и го извади от баланс, при което подсечените бекхенди на Димитров се оказаха задоволителни да провокират нова неточност и рибрейк - 1:2!

Изненадващо пай ретур на Чилич падна тъкмо до мрежата и българинът прати бекхенда си в нея, само че след това изравни на 15-15 с чудесна композиция първи сервис по диагонала и форхенд-уинър. Първият ас направи 30-15, а редица дълбоки топки от ракетата на Григор колкото да бяха върнати от хърватина, преди да се стигне до печелившо воле от бекхенд на мрежата за 40-15. Невърнат сервис по полето за тъждество свърши работа за равнене на резултата 2:2 гейма.

Чилич също се опита да си обезпечи бързо продобиване на подването и дръпна с 30-0 с два невърнати сервиса, преди Григор да избухне с вълшебен минаващ бекхенд по правата, при който придвижването бе изпълнено единствено с китката. Успешни две акции сервис-мрежа доведоха до завършек на гейма, откакто ретурите от първи сервис на Григор не затрудниха Чилич - 2:3.

Димитров трябваше да се опълчва на нараснала експанзия от форхенд на хърватина, който с уинър стигна до 15-15, защото деветият в схемата не можеше да вкара първия си сервис. От главната линия обаче бекхендът на Чилич не бе изключително благонадежден и той отново сбърка за 30-15, а с превъзходна композиция първи сервис - форхенд по противоположния диагонал стана 40-15. Грешка от бекхенд-слайс върна интригата в гейма при 40-30, само че превъзходен втори начален удар по правата не бе върнат от Чилич и резултатът още веднъж бе подравнен - 3:3.

Сервис-форхенд и неточност от подсечен форхенд на Григор дадоха на Чилич да дръпне с 30-0, а след това българинът не можа да върне начален удар по диагонала към полето за тъждество. Пресилен форхенд по диагонала на хърватина въпреки всичко даде точка на противника, а по-късно следващата замяна от бекхенди още веднъж бе извоювана от Димитров за 40-30. За страдание обаче, Григор трябваше да се `надстрелва` този път с форхенда на Чилич по диагонала и когато смени с плосък подобен, прати топката в навън - 3:4.

Григор вкара прекрасен първи сервис и бездънен форхенд по-късно, само че късата му не затрудни Чилич и се стигна до 0-15, а за жалост мрежата се намеси в интерес на хърватина и му обезпечи " стрелбище " за форхенд наоколо до мрежата - 0-30. Невърнат начален удар към бекхенда на Чилич направи 15-30, а равенството бе възобновено с добре построен офанзива на мрежата и нова неточност на хърватина напрегнат. Първият сервис не влизаше задоволително постоянно, с цел да се печелят доста лесни точки, само че Димитров още веднъж наложи доминация в размяната на бекхенди и Чилич отново не устоя - 40-30. Нов бекхенд-слайс бе върнат със промяна на посоката от хърватина, само че Григор го матира с форхенд по диагонала за 4:4.

Димитров поведе с 0-15, откакто се пренастрои за форхенд по диагонала и изчака неточност на Чилич, само че хърватинът изравни след мощен сервис по правата и воле на мрежата. Остър ъгъл от начален удар към полето за тъждество донесе нова лесна точка за хърватина, а третият му ас по правата докара до 40-15. Нов невърнат начален удар - отново доста изострен към " дюс полето " - стана причина за най-лесно извоювания от петия подложен в шампионата гейм.

Грешка от бекхенд след върнат втори сервис направи резултата 0-15, а неточност от форхенд в търсене на уинър на Григор докара до 0-30, откакто той добре бе построил разиграването до този миг. Ас номер 2 по диагонала към полето за тъждество понижи изоставането на 15-30, само че двойна неточност обезпечи два следващи сетбола на Чилич. Григор зае защитна позиция малко зад главната линия, само че пък изуми противника с свръхестествен форхенд от придвижване по диагонала, който не бе върнат в очертанията от хърватина. Невъртан сервис към бекхенда в полето за тъждество маркира и втория избавен сет-пойнт, а ас номер 3 с 210 км/ч по правата от полето за преимущество изведе Димитров напред. Екстремен ретур на Чилич хвана линията, а Григор отговори също с оптимално рисков бездънен бекхенд, който бе неосъществим за съперника - 5:5.

Сервис-форхенд, невърнат сервис по диагонала, впечатляващ пай форхенд-уинър след нелош ретур на Димитров и още един невърнат начален удар осигуриха небрежно най-малко присъединяване в тайбрек на Чилич - 5:6.

Григор също стартира с бездънен сервис към форхенда на съперника, който не бе върнат, само че след това самичък прати топката в мрежата от тази страна на ракетата за 15-15. Чилич поведе, откакто се възползва от супер ретур и след това оптимално нападателен форхенд по противоположния диагонал. Димитров пък избърза с опит за по-атрактивен форхенд по пай ъгъл, който не откри очертанията, с цел да получи хърватина нови два сетбола. Първият бе отразен с ас номер 4 по диагонала към полето за тъждество, а вторият - посредством чудесна офанзива с форхенд на Григор към противоположната страна на ракетата на съперника. Нова ужасна неточност обаче след превъзходен сервис по диагонала и плитък ретур възроди Чилич, тъй като Димитров не вкара елементарен форхенд по опразнения противоположен диагонал. Невърнат сервис в тялото към полето за преимущество обаче обезврежда и петия (общо) сетбол, а упражнението се повтори в идващия миг и Григор получи преимущество. Чилич сгреши още веднъж от форхенд по диагонала и не се възползва от положителния си ретур, което докара до тайбрек.

Тайбрек

Григор опита да търси уинър от бекхенд, откакто бе навлязъл в корта да посреща втори сервис, само че прати топката в навън и Чилич поведе с 0-1. Димитров бе в защитна позиция след бездънен ретур на съперника, само че българинът се оправи с апроуча и предизвика сбъркано воле с мощен и плосък бекхенд в тялото - 1-1. За страдание, хърватинът извади огромен шанс и закачи линията с милиметри с ретура си, а Григор прати топката в навън от форхенд за първия мини пробив - 1-2. Хубав бекхенд ретур от дребен ъгъл обаче затрудни и изненада Чилич, който не се измести в точния момент за форхенд и върна " жеста " - 2-2.  Внимателна игра на Григор с търсене на бекхенда на съперника и изчакване на негова неточност докара до нов мини пробив и задатък на българина при 3-2. Предимството незабавно бе изгубено след нова оптимално нападателна игра от ретур на Чилич, който принуди Димитров да сбърка бекхенд по правата - 3-3. Поредната замяна от бекхенди обаче, инициирана от Григор, му свърши работа да поведе с 4-3. Хубав и акробатичен ретур от бекхенд бе посрещнат с рамката от Чилич и българинът отново поведе с мини пробив - 5-3. Сервис-мрежа на Чилич докара до 5-4, само че неточност от плосък бекхенд на Димитров още веднъж обезпечи тъждество от 5-5. За страдание, този път хърватинът устоя от главната линия и съумя да натисне форхенда си по противоположния диагонал, тъй че да предизвика неточност от задната страна на ракетата и да стигне до общо шести сетбол. Невърнат сервис по правата означаваше, че Чилич печели първата част - 6:7(5) след 67 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

Григор небрежно позволи безразсъден пробив, правейки три непредизвикани неточности от фрохенд и една от плосък бекхенд, с цел да подари брейк на Чилич - 0:1. Хърватинът не бе съвършен при започване на сервис-гейма си и този път подсечените бекхенди на Димитров му свършиха работа да поведе с 0-30, само че след това за жалост още веднъж не сполучи с къса топка, която Чилич застигна и на всичкото от горната страна хвана линията, с цел да изравни на 30-30. Два мощни форхенда надълбоко в полето на българина доведоха до поврат, а сбъркан бекхенд-ретур стана причина за затвърждаване на пробива - 0:2.

Благодарение на невърнати сервиси, Григор стартира с две бързи точки за 30-0, а след това неточност на Чилич му обезпечи още по-комфортен задатък, който бе материализиран в извоюван гейм с нов сервис по диагонала към полето за преимущество и ретур в мрежата - 1:2.

Чилич поведе с 15-0 след композиция сервис и форхенд-уинър по противоположния диагонал, а по-късно Григор не можа да върне начален удар по правата - 30-0. Същото упражнение като първоначално докара до 40-0, а нов преувеличен ретур на българина завърши бързо гейма - 1:3.

Димитров стартира с ас номер 5 по диагонала към полето за тъждество, а вторият сервис към бекхенда по-късно не бе върнат за 30-0. Нови две непредизвикани неточност от бекхенд обаче доведоха до 30-30, като във втория случай Чилич имаше шанс, тъй като другояче бе доминиран в разиграването. Изненадващо прекрасен апроуч на Димитров не бе материализиран с неубедително драйв-воле и Чилич отговори с превъзходен минаващ удар за точка за пробив. Тя бе отразена с прекрасен сервис, само че се стигна до нова, когато Григор пресили форхенд по правата. Инстинктивно изпълнен контриращ форхенд от неосъществим съвсем ъгъл матира Чилич и му открадна и втория късмет за пробив, само че се стигна бързо до трети, когато този път тактическо надхитряне с форхенди от средата на корта бе извоювано от хърватина. Хубав невърнат сервис по диагонала към полето за преимущество възвърне равенството, а ас номер 6 му обезпечи преимущество. Грешка от форхенд на Чилич докара напрегнатия гейм до благополучен край за българите - 2:3.

Нов сгрешен форхенд по диагонала на хърватина (4-а за него против 10 за Димитров в сета до този момент) докара до 15-15, а още веднъж шансът го покри в идващото разиграване, когато мрежата не разреши на бекхенд на Григор да се трансформира в уинър и топката падна в неговото поле. Чилич бе стабилен със сервис-печеливш бекхенд, а след това още една бърза точка усили задатъка му в резултата на 2:4.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР